top of page

Διακοπές Χριστουγέννων: Πώς να οργανώσεις το διάβασμά σου

Επειδή το διάβασμα είναι σημαντικό και τα Χριστούγεννα!

Όλοι οι μαθητές περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία το τελευταίο χτύπημα του κουδουνιού, την τελευταία ημέρα της εβδομάδας πριν τα Χριστούγεννα. Είναι λογικό να χρειάζεστε ξεκούραση μετά από ένα δύσκολο διάστημα με τεστ και διαγωνίσματα. Με τα χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια, τα στολίδια, τις βόλτες, τις επισκέψεις και τα γλυκά μπορεί και να μην νιώθετε και μεγάλη όρεξη για διάβασμα. Τα διαγωνίσματα όμως θα σας περιμένουν και τη νέα χρονιά. Είναι καλό, όμως, προτού αρχίσουν οι διακοπές, να προγραμματίσετε το διάβασμά σας! Αυτό γίνεται κυρίως για να μπορέσετε να κατανείμετε σωστά το χρόνο σας και να προλάβετε να διασκεδάσετε, αλλά και να διαβάσετε.


Μερικά tips για να σας βοηθήσουν στον προγραμματισμό του διαβάσματος είναι :

1.Ορίστε μια ώρα διαβάσματος

Κάθε μέρα θα διαβάζετε την ίδια ώρα και σταδιακά θα γίνει μία συνήθεια. Και με αυτό τον τρόπο δεν θα σας μείνει όλος ο φόρτος για μερικές συγκεκριμένες ημέρες.

2.Φτιάξτε ένα πρόγραμμα

Το βασικότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε, πριν ξεκινήσετε το διάβασμα είναι να δημιουργήσετε ένα πλάνο. Είναι σημαντικό το πλάνο σας να είναι ρεαλιστικό και να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στο κάθε μάθημα χωρίς υπερβολές.

3.Τις εορτάσιμες μέρες μην ανοίξετε βιβλίο για διάβασμα

Οι μαθητές έχουν ανάγκη ν’ απέχουν ολοκληρωτικά για κάποιες ημέρες από τα καθήκοντα του σχολείου. Είναι εύλογο να επιθυμούν να περάσουν χρόνο οικογενειακά και ν’ απολαύσουν χριστουγεννιάτικες στιγμές.

4.Διάβασε σε άλλο χώρο εκτός σπιτιού

Αν οι γιορτές στο σπίτι σας σημαίνουν ένα σαλόνι γεμάτο συγγενείς ή παιδιά, είναι σίγουρα δύσκολο να διαβάσετε κλεισμένοι στο δωμάτιό σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε για διάβασμα στη βιβλιοθήκη ή σε κάποια ειδική καφετέρια με αναγνωστήριο, ώστε να γυρίσετε σπίτι πιο ορεξάτοι και χωρίς άγχος για να απολαύσετε την παρέα της οικογένειάς σας.


Σε καμία περίπτωση το διάβασμα δεν πρέπει να γίνει εμμονή και άγχος για τις ημέρες που πέρασαν και δεν ανοίξατε το βιβλίο. Από την άλλη πλευρά, οι γιορτές δεν αποτελούν και δικαιολογητικό λόγο υπερβολικής χαλάρωσης. Είναι καλό να θυμόμαστε, πως ο σωστός προγραμματισμός των υποχρεώσεών μας και η σωστή διαχείριση των δυνάμεών μας φέρνουν πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματα.





bottom of page