top of page

Συμβουλές για καλύτερη απομνημόνευση


Οι πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά είναι αναρίθμητες γι’αυτό ο εγκέφαλός μας δε συγκρατεί τα πάντα. Όσα δεν γίνονται ή ακούγονται σε επανάληψη, κρίνονται ως μη χρήσιμα και έτσι πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων για τη δική μας προστασία. Η ανάκληση της μνήμης που σχετίζεται με τη γνώση αποδεικνύεται σε ορισμένες περιπτώσεις δυσχερής, κυρίως για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Λυκείου, δεδομένης της πληθώρας πληροφοριών που δέχονται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους για τις εξετάσεις. Υπάρχουν όμως τρόποι να μπορέσεις να κάνεις την απομνημόνευση πιο εύκολη και να πετύχεις τους στόχους σου!


Χρήσιμα tips:


-Προσπάθησε να καταλαβαίνεις σε βάθος αυτά που διαβάζεις. Από την πρώτη κιόλας λέξη, το σημαντικό είναι να ξέρεις τι είναι αυτό που έχεις μπροστά σου. Το να προσπαθείς να αποστηθίσεις τη θεωρία χωρίς ωστόσο να καταλαβαίνεις τι πραγματικά λέει αυτή σημαίνει πως κάνεις άδικο κόπο. Όταν καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που πρέπει να μάθεις, όταν έχεις πιάσει τη φιλοσοφία του και το θέμα τότε είναι πιο εύκολο να μάθεις και τις λέξεις που το αποτυπώνουν.

-Μάζεψε τις βασικές έννοιες της ενότητας που μελετάς. Πιθανό να υπάρχουν συγκεντρωμένες και στην αρχή ή το τέλος του κεφαλαίου.

-Χώρισε σε μέρη το κείμενό σου. Έτσι θα φαίνονται πιο διαχειρίσιμα κι αυτό βοηθάει!

-Κάνε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ περάσματα – επαναλήψεις. Ξανά και ξανά και ξανά. Κάνε ένα πρώτο πέρασμα για να καταλάβεις τι λέει το κείμενο, και μετά πήγαινε σιγά σιγά - εάν θες να το απομνημονεύσεις όλο - ξανά πρόταση - πρόταση, παράγραφο παράγραφο.

-Χρησιμοποίησε συνδετικές λέξεις. Το νόημα της τεχνικής αυτής είναι να συνδέεις λέξεις με άλλες λέξεις, δημιουργώντας και πάλι ζευγάρια εννοιών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν σκέφτεσαι τη μία, αυτομάτως θα σκέφτεσαι και την άλλη.

-Κράτησε σημειώσεις. Παλιό, κλασικό κι αγαπημένο. Ίσως η πιο κλασική και αποτελεσματική συμβουλή για να μάθεις πιο εύκολα αυτά που διαβάζεις.

-Άλλαζε περιβάλλον - διάβασε σε διαφορετικά μέρη. Σε όσα περισσότερα μέρη διαβάσεις κάτι ή το κάνεις επανάληψη ή κάτσεις να το σκεφτείς, τόσο πιο εύκολα θα το θυμάσαι. Κάνε επανάληψη σε διάφορα μέρη όπως π.χ. στο σχολείο, στη βιβλιοθήκη, σε καφετέριες, σε σπίτια συγγενών ή φίλων σου (εάν μπορείς να διαβάσεις μαζί και δεν αποσπάσαι λόγω παρέας).

-Τακτική μελέτη & επανάληψη. Η επανάληψη είναι καθ’ όλα απαραίτητη για να μπορέσει ο εγκέφαλος να κρατήσει όσα έχουν εισαχθεί. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, όσα δε χρησιμοποιούμε δεν τα κρατά το μυαλό μας άρα πρέπει να επανερχόμαστε και να κάνουμε ένα φρεσκάρισμα σε όσα διαβάζουμε για να εδραιωθούν σίγουρα!

bottom of page