top of page

Βοηθάει η άσκηση στο διάβασμα και στη μείωση του άγχους;


Είναι πλέον ξεκάθαρο και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η άθληση ωφελεί το διάβασμα ενός μαθητή. Η άσκηση είναι πολύ σημαντική γιατί σας φτιάχνει τη διάθεση και μεταδίδει θετική ενέργεια στον εγκέφαλό σας! Μέσω της γυμναστικής απελευθερώνονται οι ενδορφίνες, που μειώνουν το στρες και αυξάνουν την παραγωγικότητα του εγκεφάλου. Οι μαθητές λοιπόν με το σε αρκετές περιπτώσεις φορτωμένο τους πρόγραμμα, τι πρέπει να κάνουν; Θα ήταν καλό να κάνουν κάποιας μορφής φυσική άσκηση!


Τι άσκηση να προτιμήσω;


Η σωματική δραστηριότητα, όπως π.χ. το περπάτημα ή το τρέξιμο, λειτουργούν χαλαρωτικά σε άτομα με έντονο στρες. Θετικά αποτελέσματα έχει και το κολύμπι, καθώς και η ποδηλασία. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συνιστούν δραστηριότητες μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα, στις οποίες μπορεί να ελέγχει κανείς την ένταση και τον ρυθμό. Όταν έχετε έντονο στρες, η άσκηση πρέπει πρωτίστως να μας προκαλεί ευχαρίστηση και να σχετίζεται με θετικές αλλαγές στη διάθεσή μας, ώστε να μπορέσετε μετά να συγκεντρωθείτε καλύτερα στο διάβασμά σας.


Εκτός από το περπάτημα και το τρέξιμο, τα οποία θεωρούνται από τις καλύτερες ασκήσεις για την υγεία, διότι συμβάλλουν στο να κάψετε θερμίδες, ευνοούν τον καλό ύπνο και προσφέρουν αναζωογόνηση, η γιόγκα αποτελεί επίσης μια καλή επιλογή. Σε πολλές διεθνείς δημοσιεύσεις διαπιστώνεται πως η πλειοψηφία των ατόμων που λαμβάνουν μέρος σε μαθήματα γιόγκα εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα θυμού και άγχους. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γιόγκα επικεντρώνεται στην αναπνοή ως βασική τεχνική χαλάρωσης, συμβάλλοντας έτσι και στην καλή ψυχική υγεία.


Υπάρχει κάτι πιο διασκεδαστικό από το να χορεύετε συνοδεία χαρούμενης μουσικής; Ο χορός μπορεί να είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να μειώσετε το άγχος. Αν πηγαίνετε και σε κάποια σχολή χορού, είναι και μια έντονα κοινωνική δραστηριότητα, η οποία μπορεί επίσης να συμβάλει στην κοινωνικοποίηση. Η συναναστροφή και με άλλα άτομα θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να πάτε μετά με καλύτερη διάθεση για διάβασμα! Φυσικά να αναφέρουμε ότι ακόμα και ένα απλό πρόγραμμα διατάσεων, σας βάζει στη διαδικασία να κινηθείτε και να νιώσετε λιγότερο τεταμένους τους μυς σας.

bottom of page