top of page

Διάβασμα και διατροφή


Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία των μαθητών στις εξετάσεις δεν περιορίζονται στις ώρες του διαβάσματος! Η ψυχική και σωματική ισορροπία είναι καθοριστικής σημασίας, και η διατροφή μπορεί να την εξασφαλίσει. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που βοηθούν την εγκεφαλική λειτουργία ενός παιδιού που καλείται να συμπληρώσει πολλές ώρες διαβάσματος. Είναι τροφές οι οποίες συμβάλλουν στην αυξημένη συγκέντρωση και προσοχή, ώστε το διάβασμα να είναι πιο αποτελεσματικό.


Επιλέγοντας ποικιλία διαφορετικών τροφίμων, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας ένας μαθητής ή φοιτητής καταφέρνει να:

  • Αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να μειώσει την κόπωση.

  • Βελτιώσει τις επιδόσεις.

  • Αυξήσει την ικανότητα συγκέντρωσης.

  • Βελτιώσει τη διάθεση και να ελέγξει το στρες.


Τα γεύματα πρέπει να είναι πλούσια σε:


Πρωτεΐνες: Διασπώνται κατά τη διαδικασία της πέψης σε αμινοξέα και χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια κρατώντας τον σε εγρήγορση. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι το αυγό, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.


Υδατάνθρακες: Η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε υδατάνθρακες προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό, χαλάρωση και απαλλαγή από τον εκνευρισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάσπασή τους παράγεται η σεροτονίνη, η «ορμόνη της χαράς», η οποία προκαλεί αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι το μαύρο ψωμί, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, τα φρούτα και τα περισσότερα λαχανικά.


Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως σε ψάρια όπως ο σολοµός, ο τόνος, το σκουµπρί, ο κολιός και οι σαρδέλες, προστατεύουν τον οργανισµό από την εξασθένηση της μνήμης. Τα ω-λιπαρά οξέα είναι ουσιώδη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, μιας και συμβάλλουν στη σύνθεση των κυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων μπορούν να επηρεάσει την ικανότητα εκμάθησης και την νοητική λειτουργία.


Σίδηρος: Η έλλειψη του προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς, ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες νοημοσύνης (IQ). Σημαντικές πηγές σιδήρου είναι το σπανάκι, το μοσχαρίσιο συκώτι, το μοσχαρίσιο κρέας, τα αυγά, τα ξηρά φασόλια, τα ξερά σύκα, τα αμύγδαλα, το μαύρο ψωμί, οι σαρδέλες και η σόγια.


Νερό: Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα. Αν θέλετε να βελτιώσετε την προσοχή σας, θα πρέπει να πίνετε αρκετό νερό. Το νερό δίνει στον εγκέφαλο την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για όλες τις λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένης της αναλυτικής σκέψης και της μνήμης, ενώ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη διαύγεια και τη δημιουργικότητα. Κάθε λειτουργία του σώματός σας εξαρτάται από το νερό, γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό να πίνετε αρκετό.


bottom of page