top of page

Γιατί δεν μπορώ να συγκεντρωθώ για διάβασμα;


Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι δεν έχετε καθόλου όρεξη να ξεκινήσετε το διάβασμα; Σαν να είναι το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο; Οι περισσότεροι μαθητές το έχουν αισθανθεί αρκετές φορές! Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη μειωμένη ή μη ικανοποιητική επίδοση ενός μαθητή στις σχολικές υποχρεώσεις του λόγω μειωμένης συγκέντρωσης. Ένα σημαντικό βήμα για να αλλάξει κανείς αυτή την κατάσταση είναι να εντοπίσει τους λόγους που την προκαλούν.


Υπερφόρτωση από την τεχνολογία

Κινητό, υπολογιστής, ipod, όλα αναζητούν λίγη από την προσοχή σας και λογικό είναι να μειώνουν την συγκέντρωσή σας. Μέχρι ενός σημείου, ο εγκέφαλός σας μπορεί σας βοηθάει να διαχειριστείτε το χρόνο σας. Όμως, όσο περισσότερα πράγματα κάνετε ταυτόχρονα, τόσο δυσκολότερο είναι να μείνετε συγκεντρωμένοι στο καθένα από αυτά. Ακολουθώντας τις βασικές οργανωτικές δεξιότητες, όπως το να σημειώνετε τις δουλειές σας και να μένετε πιστοί στο πρόγραμμά σας, μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των προβλημάτων αυτών.


Μία αρχική δυσκολία στη συγκέντρωση

Ενδεχομένως η δυσκολία συγκέντρωσης ή ένα μέτριο αποτέλεσμα όσον αφορά στις επιδόσεις δημιουργεί άγχος για τις μελλοντικές. Οι μαθητές, όταν μελετούν, σκέφτονται συνέχεια ότι πάλι θα πάρουν χαμηλό βαθμό συγκριτικά με την προσπάθειά τους. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Ως αποτέλεσμα, το άγχος δεν τους επιτρέπει να μελετήσουν στο βέλτιστο των δυνατοτήτων τους.


Έλλειψη ύπνου

Αν δεν κοιμάστε αρκετά πιθανόν να είστε οξύθυμοι, αφηρημένοι και να δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και αυτό είναι φυσιολογικό. Εάν ξεκουράζεστε αρκετά και κοιμάστε σχετικά νωρίς, θα μπορείτε και να συγκεντρώνεστε.


Υψηλοί στόχοι για τη μελέτη

Στην προσπάθειά σας να διαβάσετε «τέλεια», μπορεί να μην εστιάζετε όσο πρέπει σε αυτά που είναι απαραίτητο να μελετήσετε. Στο ίδιο πλαίσιο, οι επιδόσεις σας μπορεί να είναι χαμηλές διότι μελετάτε πολύ καλά μόνο μέρος της ύλης, γιατί δεν προλάβατε να διαβάσετε την υπόλοιπη όπως θα θέλατε.


Περιορισμένη άσκηση

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να κρατήσει το μυαλό σας οξύ και να αυξήσει την ικανότητά σας για μάθηση και μνήμη. Η άσκηση βοηθάει επίσης στο να καταναλώνετε την περισσή ενέργεια που σας κάνει να αισθάνεστε ανήσυχοι και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα.


Η ικανότητα για συγκέντρωση επηρεάζεται τόσο από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα σας όσο και από την ψυχολογική κατάστασή σας. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα συγκέντρωσης είναι το κίνητρο που έχετε για την προσπάθεια που κάνετε. Το πιο αποτελεσματικό που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε από τη μελέτη μια συνήθεια. Για να το πετύχετε αυτό, το πρώτο βήμα είναι να προγραμματίσετε εκ των προτέρων πότε θα μελετήσετε. Αν το κρατήσετε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, τότε γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι περνάτε εύκολα σε λειτουργία μελέτης όταν έρθει αυτή η ώρα. Επιπλέον, μια από τις πιο σημαντικές πλευρές της παρακίνησης είναι το να βλέπετε αποτελέσματα. Αφιερώνοντας χρόνο στο να μάθετε πώς να μαθαίνετε, θα μπορέσετε να βελτιώσετε σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της μελέτης σας.

bottom of page