top of page

Διάβασμα και άθληση


Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η άθληση ωφελεί το διάβασμα ενός παιδιού. Η πλειοψηφία των παιδιών έχουν ανάγκη από καθημερινή φυσική δραστηριότητα, τόσο για τη σωματική και βιολογική όσο και για την ψυχολογική τους ανάπτυξη. Εκτός από τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη, παχυσαρκίας και αρτηριακής πίεση, η φυσική άσκηση έχει μεγάλο αντίκτυπο και στο νευρικό σύστημα. Η έκφραση «Το διάβασμα είναι για το μυαλό, ό,τι η γυμναστική είναι για το σώμα» επιβεβαιώνει ότι ο συνδυασμός άθλησης και διαβάσματος είναι κάτι πολύ σημαντικό για την ισορροπία ψυχής και σώματος.


Θετικές επιδράσεις

1. Η άθληση βοηθά τη μνήμη και τη σκέψη, τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο. Τα οφέλη της άθλησης προέρχονται άμεσα από την ικανότητά της να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να διεγείρει την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων-χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που επηρεάζουν την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και την παραγωγή και επιβίωση των νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

2. Μέσω της άθλησης βελτιώνεται η διάθεση των μαθητών και η ποιότητα του ύπνου.

3. Συμβάλει στη μείωση του άγχους διότι απελευθερώνει ενδορφίνες στον οργανισμό, ορμόνες που ενισχύουν τη διάθεση αλλά και την καταπολέμηση του άγχους (ιδιαίτερα το περπάτημα).

4. Η άθληση είναι το καλύτερο διάλειμμα που μπορούν να κάνουν οι μαθητές από το διάβασμα.

5. Η σωματική άσκηση βοηθάει τους μαθητές να έχουν περισσότερη ενέργεια και να είναι πιο παραγωγικοί.


Συμπερασματικά, ένας σωστός προγραμματισμός από τον μαθητή μπορεί να συνεισφέρει θετικά τόσο στην άσκηση όσο και στη μάθηση. Ειδικά η ήπια άσκηση απελευθερώνει και καθαρίζει το μυαλό και τη σκέψη. Τα οφέλη του μαθητή είναι περισσότερα όταν συνδυάζει το διάβασμα με τη σωματική άσκηση χωρίς υπερβολές φυσικά.

bottom of page