top of page

Βοηθάει τελικά η μουσική στο διάβασμα ;


Η μουσική είναι πια σημαντικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Είναι η καθημερινότητά μας. Όλοι μας ακούμε με κάποιο τρόπο μουσική μέσα στην ημέρα μας, ηθελημένα ή μη. Κάποιες φορές μάλιστα, την αποζητούμε, θέλουμε να αφιερωθούμε σε αυτήν, ενώ άλλες την ψάχνουμε με σκοπό να συνοδεύσει άλλες μας ασχολίες. Εντούτοις, όταν αναφερόμαστε στο θέμα διάβασμα και μουσική παρατηρούμε ότι υπάρχουν 2 κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί οι οποίοι κάθονται προσηλωμένοι στο διάβασμα τους και ενοχλούνται με το παραμικρό ήχο και εκείνοι οι οποίοι πέρα από τα βιβλία τους, ακούν μουσική και μερικές φορές σιγοτραγουδούν. Τι ισχύει όμως πραγματικά για τη σχέση μουσικής και διαβάσματος;


Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχτεί πως η μουσική κατά την ώρα του διαβάσματος επηρεάζει αρνητικά μόνο όταν είναι πολύ δυνατή και γρήγορη ταυτοχρόνως, ενώ επίσης, ρόλο παίζει το αν διαθέτει στίχους ή όχι. Η μουσική πολλές φορές μπορεί να αποσπάσει περισσότερο την ήδη διασπασμένη προσοχή σου, μπορεί να σε αποσυντονίσει ή να επηρεάσει τα συναισθήματα που βιώνεις εκείνη τη στιγμή. Άλλες φορές, όμως, αποβαίνει σωτήρια, ειδικά όταν το διάβασμα γίνεται κουραστικό και βαρετό.


Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι είδη μουσικής, όπως είναι η κλασσική μουσική (Σονάτες, Συμφωνίες Μπαχ, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Pachelbel), η new age μουσική, η jazz, αλλά κι η μουσική από soundtracks χαλαρώνουν όσους μελετούν. Ο λόγος που προτείνονται αυτά τα είδη ως κατάλληλα για συγκέντρωση είναι απλός. Δεν περιέχουν στίχους, διότι είναι ορχηστρικά. Οι στίχοι απαιτούν σκέψη, εμβάθυνση, προκαλούν διάσπαση προσοχής, διεγείρουν τον συναισθηματικό κόσμο του αναγνώστη, ενώ αυτό που χρειάζεται κανείς όταν μελετά είναι συγκέντρωση κι ηρεμία.


Επομένως, η απάντηση στο αν μας βοηθά η μουσική στο διάβασμα είναι ότι εξαρτάται. Στην πλειοψηφία των ανθρώπων η μουσική με φωνητικά σίγουρα θα αποσπά την προσοχή τους, ενώ μια μουσική όπως η κλασική μπορεί όντως να έχει κάποια θετική επιρροή. Η λύση είναι ο καθένας να επιλέγει αυτό που του ταιριάζει, είτε να ακούει μόνο ή να διαβάζει ή και να κάνει ένα συνδυασμό αυτών. Σημασία έχει να συνεχίσετε να διαβάζετε και να αγαπάτε τη μουσική.

bottom of page