top of page

Tips διαβάσματος για τους μαθητές με δυσλεξία


Η δυσλεξία είναι η πιο κοινή από τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Οι μαθητές με δυσλεξία, ενώ μπορεί να είναι παιδιά με φυσιολογική ή και ανώτερη νοημοσύνη, χωρίς προβλήματα στην όραση, την ακοή ή την ψυχική υγεία, αντιμετωπίζουν ειδικές δυσκολίες στην κατανόηση όσο και στην αποκωδικοποίηση του γραπτού λόγου. Συνέπεια της δυσλεξίας μπορεί να είναι μία απλή δυσκολία στην ανάγνωση, στην γραφική επιδεξιότητα, στην ορθογραφία ή στην αριθμητική.


Οι μαθητές με δυσλεξία δε μαθαίνουν όπως οι άλλοι συμμαθητές τους και ενδεχομένως να μην θέλουν να εμπλακούν στη διαδικασία της μελέτης, εξαιτίας της αποθάρρυνσης που προκάλεσε η σχολική αποτυχία. Πολλές φορές η διάρκεια της μελέτης κρατάει πολλές ώρες, με αποτέλεσμα ο μαθητής να κουράζεται και να απογοητεύεται, διότι χάνει τον ελεύθερο χρόνο του. Για να γίνει λοιπόν το διάβασμα των μαθητών με τη συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία πιο γρήγορα και αποτελεσματικό, πρέπει να εφαρμοστούν κάποιοι ειδικοί χειρισμοί.


Συγκεκριμένα:

  • Ο χώρος μελέτης πρέπει να είναι οργανωμένος και ήσυχος , με καλό φωτισμό χωρίς παρεμβολές.

  • Στο γραφείο να υπάρχουν τα απαραίτητα βιβλία και γραφική ύλη. Καλό είναι, να μην βρίσκεται εκεί κινητό γιατί αποσπάται πιο εύκολα η προσοχή.

  • Χρησιμοποιήστε ένα κίτρινο ή πορτοκαλί υπογραμμιστικό για να χρωματίζετε τα σημαντικά σημεία του κειμένου(κυρίως τις λέξεις που βοηθούν στη καλύτερη κατανόηση του κειμένου).

  • Το διάβασμα να οργανώνεται σε μικρές ενότητες και να γίνονται συχνά διαλείμματα.

  • Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δομημένο πρόγραμμα καθημερινής μελέτης, το οποίο θα τηρείται.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι μαθητές μπορούν να αφήσουν πίσω τη σχολική απογοήτευση και να περάσουν στην επιτυχημένη μάθηση και στην χαρά της γνώσης.

bottom of page