top of page

Παρακάτω θα βρεις σημαντικά tips για αποδοτική μελέτη:


Οργάνωσε την ύλη σου και τις σημειώσεις σου

Είναι καλό να βάλεις σε μια τάξη βιβλία και σημειώσεις για κάθε μάθημα, να τα φυλάς μαζί, ούτως ώστε να γνωρίζεις πάντα πού βρίσκονται και να μπορείς να ανατρέχεις εύκολα σε αυτά!


Σημείωσε τα σημαντικότερα σημεία της θεωρίας σου σε χαρτάκια με χρώματα

Βάλε χρώμα στο διάβασμά σου! Αν έχεις πίνακα ανακοινώσεων γέμισέ τον με σημειώσεις θεωρίας. Ορισμούς, μαθηματικούς τύπους και ό,τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζεις. Ακόμα και τις στιγμές που δε διαβάζεις, θα τα βλέπεις και θα αποτυπώνονται στο μυαλό σου! Αν δεν έχεις πίνακα ανακοινώσεων, ήρθε η ευκαιρία να πάρεις έναν! Εναλλακτικά κόλλησε χαρτάκια στον τοίχο πάνω από το γραφείο σου!


Οργάνωσε τον χώρο μελέτης

Είναι σημαντικό ο χώρος που μελετάς να είναι τακτοποιημένος και οργανωμένος, ώστε να είναι και το διάβασμά σου οργανωμένο. Αν έχεις πολλά βιβλία και σημειώσεις, πάρε κουτάκια ή βρες εύκολες diy λύσεις οργάνωσης, ώστε όλα να είναι σε τάξη.


Ξεκίνα τις επαναλήψεις σου από τα πιο παλιά θέματα

Είναι καλό να ξεκινάς τις επαναλήψεις με πράγματα που δε θυμάσαι καλά ή τα έχεις διδαχθεί καιρό πριν και τα έχεις σχεδόν ξεχάσει. Τα πιο πρόσφατα πιάστα τελευταία γιατί τα έχεις πιο πρόχειρα.


Σιγουρέψου ότι δεν έχεις κενά στη θεωρία σου

Κοίτα όλη τη θεωρία σου σε όλα τα μαθήματα που δίνεις και σιγουρέψου ότι έχεις καταλάβει τα πάντα. Αν δεν ισχύει αυτό, άρχισε πρώτα να καλύπτεις τα κενά σου. Ζήτα βοήθεια από τους γονείς σου, τους φίλους σου ή τους καθηγητές σου.


Οργάνωσε κάποια γκρουπ μελέτης

Είναι καλό ειδικά τώρα που δεν έχεις ακόμα σχολείο να καλέσεις φίλους στο σπίτι να διαβάσετε! Προσοχή όμως: το να βρεθείτε έπειτα από καιρό σε ένα σπίτι ενέχει τον κίνδυνο να μη διαβάσετε και να περάσετε τον χρόνο σας χαζολογώντας! Είναι ωραίο να ξεφεύγεις αλλά όχι την ώρα που έχεις προγραμματίσει να διαβάζεις! Το γκρουπ μελέτης σε βοηθάει να ανταλλάξεις γνώσεις και απόψεις με τους υπόλοιπους αλλά και να κατανοήσεις και να εμπεδώσεις καλύτερα την ύλη σου!


Μην ξεχνάς το καλό φαγητό, τον ύπνο και τα διαλείμματα

Η περίοδος των εξετάσεων είναι αρκετά δύσκολη για όλους. Πέρα από το διάβασμα, χρειάζεται να τρως σωστά, χωρίς να σκέφτεσαι αν θα παχύνεις, να ξεκουράζεσαι και να κοιμάσαι αρκετά, ώστε να είσαι αποδοτική. Μην καταπονείς τον εαυτό σου πολύ γιατί δε θα αντέξεις μέχρι τις εξετάσεις! Οργάνωσε τον χρόνο σου και βάλε στο πρόγραμμα σωστά και ισορροπημένα γεύματα αλλά και διαλείμματα για ξεκούραση και χαλάρωση!

bottom of page