top of page

Διατροφή για μαθητές


Οι μαθητές περνούν αρκετές ώρες στο σχολείο και λόγω του ότι αναπτύσσονται, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Οι περισσότεροι γονείς, αλλά και τα ίδια τα παιδιά προβληματίζονται για το τι πρέπει να τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην κάνουν λάθος επιλογές, χωρίς άσκοπες και επιβλαβείς στερήσεις. Σύμφωνα με έρευνες, όσα παιδιά καταναλώνουν τροφές που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φολικό οξύ, αναπτύσσονται καλύτερα, το ανοσοποιητικό τους θωρακίζεται και έτσι δεν αρρωσταίνουν με το παραμικρό τον χειμώνα, ενώ έχουν καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση.

Έτσι, οι μαθητές θα πρέπει να φροντίζουν να:

  • Ξεκινούν την ημέρα με ένα καλό πρωινό. Μετά τη βραδινή αποχή από το φαγητό, οι αποθήκες ενέργειας του οργανισμού έχουν σχεδόν αδειάσει. Ο εγκέφαλος χρειάζεται άμεσα τροφή για την παροχή ενέργειας και των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ένα ιδανικό πρωινό δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει το κατάλληλο ποσοστό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών.

  • Καταναλώνουν πολλά μικρά γεύματα: ψιλοκομμένα φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί, παστέλι, ρυζογκοφρέτες με μέλι, smoothies.

  • Περιορίζουν την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού, καθώς και των τροφίμων που τα περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. γλυκά, γαριδάκια).

  • Δίνουν προσοχή στο δείπνο τους! Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δείπνο, καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση των μαθητών και κατ’ επέκταση την απόδοσή τους την επόμενη ημέρα.

  • Πίνουν αρκετά υγρά και κυρίως νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το νερό είναι υψίστης σημασίας και για τον εγκέφαλο, αφού τον προστατεύει. Συνεπώς, καλή ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται και με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και μνήμης. Ένας ενδεικτικός ρυθμός για επαρκή πρόσληψη νερού ημερησίως φαίνεται να είναι τα 8-10 ποτήρια.

Το καθημερινό διαιτολόγιο των μαθητών πρέπει να περιλαμβάνει 3 κύρια γεύματα και τουλάχιστον 1 ενδιάμεσο σνακ, με το πρωινό να έχει την προεξέχουσα θέση. Η ποικιλία των τροφίμων μέσα στη μέρα αλλά και από μέρα σε μέρα, καθώς και η επιλογή εποχικών προϊόντων αποτελούν το «κλειδί» για επίτευξη ισορροπημένης διατροφής, που καλύπτει όλες τις ανάγκες του υπό ανάπτυξη οργανισμού τους.

bottom of page