top of page

Σχολείο και εξετάσεις: Ο ρόλος των γονέων


Η εποχή των σχολικών και των Πανελληνίων εξετάσεων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τους μαθητές αλλά και για τους γονείς διότι προκαλούν άγχος και ψυχολογική φόρτιση. Οι εξετάσεις όμως υπάρχουν και έχουν καλό σκοπό! Ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να κάνει επανάληψη στα όσα έχει μάθει, να δοκιμάσει τις ικανότητες και δυνατότητες του και να αξιολογήσει την προσπάθεια του σε σχέση με τον εαυτό του και με τους άλλους. Το άγχος μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο, αν οι γονείς παρέχουν στα παιδιά ασφάλεια, σέβονται την προσπάθειά τους, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι υπερπροστατευτικοί.


Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές συμπεριφοράς προς τους γονείς

1. Φροντίστε να υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον μελέτης. Μπορεί η οικογένεια στο σύνολό της να περιορίσει, για την περίοδο των εξετάσεων, τις πολλές συγκεντρώσεις στο σπίτι και το θόρυβο. Όταν ένα μέλος της οικογένειας κάνει μια προσπάθεια οι υπόλοιποι στηρίζουν την προσπάθεια αυτή με το να το αφήσουν να συγκεντρωθεί.

2. Ενθαρρύνετε το παιδί σας με θετικά μηνύματα (π.χ. «Επειδή σε ξέρω καλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρεις!»)

3. Μην κάνετε συνεχώς κήρυγμα στα παιδιά όσον αφορά το πότε και πώς πρέπει να διαβάζουν, κάτι το οποίο γίνεται συχνά. Αν νιώσουν τα παιδιά πίεση, αγχώνονται.

4. Φροντίστε την προσωπική υγεία του μαθητή. Η αποφυγή της έκθεσης σε ανθυγιεινούς παράγοντες, ο καλός ύπνος, η ψυχική υγεία, η ισορροπία με τις αθλητικές δραστηριότητες διαδραματίζουν εξαιρετικό ρόλο στη μεγιστοποίηση της μαθητικής προσπάθειας για αποδοτικό διάβασμα.

5. Δεν είναι καλό να μιλάτε για τα κατορθώματά σας και να θέτετε τη σχέση με τα παιδιά σε ανταγωνισμό.

6. Τονίστε ότι οι εξετάσεις είναι ένα μέρος της μαθητικής ζωής και δεν κρίνεται η αξία του μόνον απ’ αυτές.

7. Πρέπει να έχετε παράλληλα και τη δική σας προσωπική ζωή. Δηλαδή, η προσωπική σας ευτυχία δεν εξαρτάται από το αν τα παιδιά θα γράψουν καλά σε αυτές τις εξετάσεις. Αυτό τα επιβαρύνει πολύ.


Οι γονείς είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουν ότι δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μεταδίδουν τις δίκες τους προσδοκίες και επιθυμίες στα παιδία. Καλό θα είναι η παρουσία τους να είναι διακριτική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρίσκονται συνεχώς δίπλα τους για να ενθαρρύνουν και να τα στηρίζουν. Το μήνυμα που πρέπει να μεταδώσουν οι γονείς στα παιδιά για να μετριάσουν το άγχος τους, είναι ότι δεν εξαρτάται η προσωπική τους αξία από την επιτυχία τους στις εξετάσεις, αλλά ότι θα έχουν επιτύχει έναν στόχο.

bottom of page