top of page

Πώς να προετοιμαστώ για τις Πανελλήνιες;

Το πιο σταθερό παράπονο των υποψηφίων για πανελλήνιες είναι ότι δε ξέρουν πώς να διαβάσουν. Συχνά, η Γ΄ Λυκείου είναι η πρώτη επαφή των περισσοτέρων με το απαιτητικό διάβασμα και νιώθουν να πνίγονται. Άραγε, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας καθηγητής Γ΄ Λυκείου είναι η ψυχολογική στήριξη ενός μαθητή. Η διδασκαλία της ύλης είναι το “εύκολο” κομμάτι: ένας ενημερωμένος καθηγητής γνωρίζει καλά το αντικείμενο και μπορεί να επιλέξει την διδακτική μεθοδολογία που ταιριάζει στους μαθητές του. Η πραγματική δυσκολία είναι η στήριξη του μαθητή, η θετική ενίσχυση του, η βοήθεια στο να ξεδιαλύνει το κουβάρι στο μυαλό του. Ένας μαθητής Γ΄ Λυκείου, νιώθει το βάρος του κόσμου στους ώμους του, αφού καλείται να διαβάσει περισσότερη ύλη από παλαιότερα, να γράψει πιο ακαδημαϊκά και ταυτοχρόνως να βγάλει συγκεκριμένους βαθμούς.


Η κοινωνία πιέζει για επιτυχία, πολλές οικογένειες έχουν απόλυτη προτεραιότητα την επιτυχία των πανελλήνιων και ο 17χρόνος μαθητής πρέπει να παλέψει με τις προσδοκίες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να βρει ποιος είναι ο στόχος του. Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά δεν ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν, ούτε έχουν σαφή κριτήρια επιλογής σχολών. Επίσης, δεν είναι λίγα τα παιδιά που δεν ξέρουν πώς να διαβάζουν αποδοτικά, παρότι για χρόνια είχαν καλούς βαθμούς.Για αυτό, είναι υποχρέωση του καθηγητή να στέκεται δίπλα στους μαθητές και πέρα από την παροχή των γνώσεων να γίνεται ψυχολογικός συμπαραστάτης των παιδιών σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια. Φυσικά, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την προσέγγιση ενός παιδιού. Μέσα από την εμπειρία μου όμως, έχω καταλήξει στις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες νιώθω ότι βοηθούν τους νεαρούς υποψήφιους.


Τι μπορούμε να πούμε σε έναν υποψήφιο πανελληνίων, λοιπόν;

  • Βάλε στόχους.Βρες τι είναι αυτό που αγαπάς, αυτό που επιθυμείς, αυτό που θα συμπλήρωνε όμορφα την εικόνα που έχεις για τον μελλοντικό εαυτό σου. Μίλα με τους καθηγητές, ρώτα φοιτητές και επαγγελματίες των σχολών που σε ενδιαφέρουν, διάβασε τα προγράμματα σπουδών, βρες τις επαγγελματικές διεξόδους κάθε σχολής. Μάθε που θες να πας και μετά είναι ευκολότερο να ανοίξεις το μονοπάτι προς εκεί.

  • Βρες το κίνητρο που θα σου δίνει ώθηση. Γράψε τους λόγους για τους οποίους θέλεις να σπουδάσεις γενικά, αλλά και στις τάδε σχολές ειδικότερα. Τί περιμένεις από τις πανεπιστημιακές σπουδές σου; Βάλε το χαρτί σε εμφανές σημείο ως υπενθύμιση.

  • Νιώσε την φλόγα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μαθητές που φθάνουν τρίτη Λυκείου και λένε “ο στόχος είναι να γράψω καλά και μετά θα βρω σχολή”. Πότε μετά; Ποιος διαβάζει για μήνες έχοντας ως στόχο το “καλά να είμαστε και θα βρω κάτι;”.

  • Ζήτα βοήθεια. Συνεργάσου με τους καθηγητές σου, βρες καλά βοηθήματα και σημειώσεις, συζήτησε με μαθητές που τα κατάφεραν, μελέτησε τα παλιά θέματα. Σιγουρέψου ότι έχεις καταλάβει τι ζητάνε οι πανελλαδικές, αλλά και ότι έχεις δίπλα σου την σωστή βοήθεια.

  • Ρώτα. Ρώτα, ξαναρώτα και ξαναρώτα κάθε απορία σου στους καθηγητές. Δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις.

  • Μάθε από τα λάθη σου. Σημείωσε τα λάθη σου, άκου τις αξιολογήσεις των καθηγητών, εντόπισε τις αδυναμίες σου. Συνήθως, οι μαθητές ακούνε επιφανειακά τις διορθώσεις και δεν συνειδητοποιούν ότι επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.

  • Βρες την βαθύτερη αιτία των λαθών σου. Μια καλή στρατηγική είναι να ρωτήσεις πέντε φορές “γιατί;”. Έστω ότι δεν έγραψες ολοκληρωμένη την ερώτηση ανάπτυξης στην ιστορία. Γιατί; “Ξεκίνησα την απάντηση από λάθος παράγραφο”. Γιατί; “Γιατί η τάδε λέξη της εκφώνησης υπάρχει αυτούσια στην παράγραφο και μπερδεύτηκα”. Γιατί; “Γιατί δεν κατάλαβα ακριβώς την ερώτηση”. Γιατί; “Γιατί διάβασα βιαστικά την ερώτηση”. Γιατί; “Γιατί φοβήθηκα ότι δεν μου φτάνει ο χρόνος”. Αχά!

  • Βρες τον τρόπο μελέτης που σου ταιριάζει. Ο καθένας είναι διαφορετικός και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.

  • Οργάνωσε το πρόγραμμα σου. Υπολόγισε την ύλη, τον χρόνο μελέτης, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, την ξεκούραση. Επέτρεψε στον εαυτό σου να ξεφύγει, αλλά μην αμελήσεις να αναπροσαρμόσεις το πρόγραμμα σου, αν δεις ότι δεν βγαίνει. Μην διστάσεις να χρησιμοποιήσεις ακόμα και τις υπενθυμίσεις του κινητού, αν είσαι από αυτούς που δεν έχουν καλή αίσθηση του χρόνου.

  • Πάρ'το απόφαση. Όπως λένε οι μανάδες μας, τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Κανείς δεν γεννήθηκε διαβάζοντας και κανείς δεν διασκεδάζει διαβάζοντας ξανά και ξανά τα ίδια κεφάλαια. Μην περιμένεις να βρεις το κέφι για να διαβάσεις. Ξεκίνα να διαβάζεις και η όρεξη θα έρθει.

  • Διώξτε τους περισπασμούς. Διάβασε σε ήσυχο μέρος με καλό φωτισμό, κλείσε το κινητό και μην ελπίζεις ότι το διάβασμα με φίλους θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα. Καλύτερα μια ώρας ποιοτικό διάβασμα και μετά διάλειμμα, παρά τρίωρο “διάβασμα” με δεκάδες διακοπές για να στείλεις μηνύματα ή να δεις βιντεάκια στο κινητό.

  • Βρες ισορροπία. Κοιμήσου σαν άνθρωπος, φάε καλό φαγητό, πήγαινε καμία βόλτα με τους φίλους σου. Δεν χρειάζεται να γίνεις ερημίτης για να μπεις σε μια σχολή. Ούτε θα γκρεμιστεί το σύμπαν αν πας μια βόλτα το Σαββατόβραδο.

bottom of page