top of page

Πώς διατηρώ σταθερή επίδοση μέχρι τις εξετάσεις;

Έγινε ενημέρωση: 23 Σεπ 2018

Είναι γεγονός πώς καθώς η ύλη των Πανελληνίων προχωρά, η ένταση και το άγχος των υποψηφίων κορυφώνονται λόγω της τεράστιας εξεταζόμενης ύλης .Πονοκέφαλοι, ζαλάδες, πόνοι στο στομάχι, αδυναμία συγκέντρωσης, αλλαγή στη συμπεριφορά εκδηλώνονται. Έτσι, το καλύτερο «αγχωλυτικό» είναι η σωστή διαχείριση της ύλης και οι επαναλήψεις μέσω των διαγωνισμάτων.Όμως γιατί η επανάληψη είναι το «σίγουρο» βήμα για την επιτυχία;

Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι αδύνατο χωρίς την επανάληψη να απομνημονευτεί τόσο μεγάλος όγκος ύλης. Ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι η έναρξη της επανάληψης νωρίς το πρωί, πριν κουραστεί το μυαλό και καθορισμός συγκεκριμένης ώρας επανάληψης χωρίζοντας λ.χ. το διάστημα διαβάσματος των δυο ωρών σε 4 μικρότερα διαστήματα, περίπου 25 λεπτά το καθένα με ένα μικρό ενδιάμεσο διάλειμμα.

Πόσο συχνά όμως πρέπει να κάνουμε επαναλήψεις; Σύμφωνα με τους ειδικούς ανά βδομάδα είναι απαραίτητο να γράφεται ένα τρίωρο διαγώνισμα σε καθορισμένη ύλη που ολοένα και θα αυξάνεται, διότι ο εγκέφαλος ενώ αρχικά κατατάσσει τις νέες πληροφορίες,μετά από σύντομο διάστημα και χωρίς επανάληψη, έχει την ικανότητα ανάκλησης μόνο του ενός τετάρτου περίπου όσων έχει μάθει ο μαθητής.

Αν όμως επαναλαμβάνεται αυτή η ύλη ανά βδομάδα, η ανάκληση είναι πιο σύντομη και η καμπύλη της μνήμης πέφτει πιο αργά με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται οριστικά οι πληροφορίες.

Τέλος, ένας άλλος τρόπος βελτίωσης της μνήμης είναι η επιμονή στην πλήρη κατανόηση όλων των σημείων της εξεταζόμενης ύλης, πράγμα που συμβαίνει με εφόλης της ύλης διαγωνίσματα από τον Φεβρουάριο και μέχρι τις Πανελλήνιες. Αυτή η μέθοδος αυξάνει τις καμπύλες της μνήμης κατακόρυφα,χρήσιμη ιδιαίτερα για μαθήματα αποστήθισης.

Επομένως, για την επιτυχία στις Πανελλήνιες είναι απαραίτητος ο έλεγχος της ύλης με διαγωνίσματα και επαναλήψεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα,ώστε να μειωθεί το άγχος και να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη επίδοση στις Πανελλήνιες!


bottom of page