top of page

Πως μπορούν οι γονείς να στηρίξουν τα παιδιά τους στην προετοιμασία των Πανελληνίων;


Οι μαθητές, μέσα από τις Πανελλήνιες, καλούνται να αξιολογηθούν για τη συνολική τους μακρόχρονη μαθησιακή πορεία, να αποχαιρετήσουν τη σχολική τους ζωή και να σκεφτούν το μέλλον τους. Η διαδικασία αυτή είναι φυσιολογικό να συνοδεύεται από ψυχολογική φόρτιση, αγωνία για το μέλλον, ανασφάλεια, φόβο και άγχος για το άγνωστο. Η επιτυχία ή η αποτυχία σηματοδοτεί και την είσοδο ή όχι στην ανώτατη εκπαίδευση και σημαίνει την εκπλήρωση των ονείρων του εφήβου και την αρχή για την κατάκτηση της αυτονομίας και την ενήλικη ζωή. Κοντά στους μαθητές που δίνουν πανελλαδικές είναι πάνω από όλους οι γονείς, οι οποίοι βιώνουν την περίοδο των εξετάσεων με την ίδια αγωνία και το ίδιο άγχος. Ωστόσο υπάρχουν κάποια απλά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους στην δύσκολη αυτή περίοδο.

Tips για γονείς:

  • Είναι σημαντικό να μην μετράτε την ευτυχία του παιδιού σας με τους βαθμούς αλλά με την προσπάθεια. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να τους αναγνωρίσουμε τον αγώνα τους και να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά, ανεξάρτητα από το τελικό τους αποτέλεσμα.

  • Χωρίς να πιέζετε το παιδί καλό είναι να έχει στο διαιτολόγιό του πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέας ή ψάρια βραστά ή ψητά και λιγότερο ζυμαρικά και γλυκά.

  • Χρειάζεται να υπάρχει έντονη ενθάρρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον και να μην δίνετε έμφαση στα λάθη που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

  • Περιορίστε τις συγκρίσεις. Είναι απαραίτητο να αποφύγετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά, αδέρφια ή με τον δικό σας εφηβικό εαυτό.

  • Ενημερώστε το παιδί σας ότι οι πανελλήνιες δεν είναι εξετάσεις ζωής, αλλά μία αξιολόγηση συγκεκριμένων γνωστικών επιδόσεων.

  • Καλό είναι να τα πλησιάζετε αλλά αν δεν το επιθυμούν, σημαίνει ότι θέλουν να μείνουν μόνα τους. Αφήστε 2-3 ώρες και ξαναπλησιάστε τα με διαφορετικό τρόπο.

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας μιλήσουν για τις σκέψεις και τους φόβους τους. Προσπαθήστε να μην είστε επικριτικοί αλλά δεκτικοί.

  • Οι δύο γονείς να κρατούν κοινή στάση. Όποιες διαφορές ας παραμεριστούν αυτή την περίοδο ώστε να τους νοιώσει σύμμαχους του.

bottom of page