top of page

Γιατί είναι σημαντικό να ξέρουμε Ιστορία;

Έγινε ενημέρωση: 4 Φεβ 2022


“Γιατί να μάθω ιστορία, σε τι θα μου χρειαστεί; Θα με ρωτήσει κανένας σε καμιά δουλειά πότε έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τί έγινε στη Μάχη των Θερμοπυλών;” Πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει την ίδια ερώτηση και σίγουρα οι μαθητές. Η απάντηση όμως σε ένα τέτοιο ερώτημα σίγουρα δεν πρέπει να αγγίξει το λεπτό αυτό ζήτημα επιφανειακά. Είναι αποδεδειγμένο και μάλιστα σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, ότι όταν δεν γνωρίζουμε τι συνέβη στο παρελθόν δυσκολευόμαστε να πάρουμε σωστές αποφάσεις για το μέλλον μας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην ιστορία ενός λαού ή την παγκόσμια ιστορία. Παρακάτω τονίζουμε τους λόγους για τους οποίους όλοι πρέπει να ξέρουμε ιστορία.

  • Αν δεν γνωρίζουμε κάποιες άσχημες καταστάσεις που συνέβησαν στο παρελθόν , το πιθανότερο είναι να μην κατορθώσουμε να τις αποφύγουμε στο μέλλον.

  • Η Ιστορία επαναλαμβάνεται και σίγουρα αποτελεί ένα από τα δυνατότερα παραδείγματα. Συνήθως, και κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, γεγονότα και καταστάσεις είναι παρόμοια. Όταν κάποιος γνωρίζει Ιστορία είναι πιο δύσκολο να τον εκμεταλλευτούν σε οποιαδήποτε κατάσταση, διότι γνωρίζει πολλές διαφορετικές πτυχές και του είναι εύκολο να πάρει σωστές αποφάσεις.

  • Η Ιστορία συμβάλλει στην κατανόηση του κόσμου και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Τα ιστορικά στοιχεία μας παρέχουν πληροφορίες για το πώς λειτουργούσαν παλαιότερα οι οικογένειες και οι κοινότητες και γίνονται παράδειγμα για τις δικές μας κοινωνίες. Για το πώς εξελίχθηκαν οι πολιτισμοί, αλλά και για το πώς και γιατί ορισμένοι πολιτισμοί ή γλώσσες είναι ακόμα επίκαιροι παρά τα χρόνια που πέρασαν και τις αλλαγές που έχουν συμβεί.

  • Η Ιστορία δίνει σε όσους τη γνωρίζουν μια βαθιά κατανόηση της ηθικής και βοηθά στην ανάπτυξή της. Οι παρελθοντικές καταστάσεις και τα γεγονότα για ομάδες και άτομα παρέχουν ένα καλό παράδειγμα για τους μαθητές.

  • Η Ιστορία μας βοηθάει να αποκτάμε κριτική σκέψη. Να αντιλαμβανόμαστε και να δεχόμαστε τη διαφορετικότητα, να αποκτάμε τον σεβασμό για τους άλλους λαούς, να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε και τον δικό τους πολιτισμό.

  • Η Ιστορία μας βοηθάει να αποκτάμε δεξιότητες και σε άλλα μαθήματα όπως στα Αρχαία Ελληνικά και στην έκθεση και να κάνουμε εργασίες τεκμηριώνοντας το σκεπτικό μας.

  • Η ιστορία μας βοηθάει να καλλιεργούμε διαρκώς τη γλώσσα μας, μες από καινούριες λέξεις, να μαθαίνουμε την ορθή χρήση τους και να εξασκούμε γραμματική και συντακτικό.

Συμπερασματικά λοιπόν η Ιστορία προφανώς και δεν είναι απλά ένα σχολικό μάθημα. Η Ιστορία συμβάλλει καθοριστικά στην αρτίωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου. Είναι ένας συνεχής διάλογος ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν. Μέσα από την Ιστορία μαθαίνουμε για τις ανακαλύψεις και τις εφευρέσεις των προγονών μας, για τους αγώνες και τις κατακτήσεις των ανθρώπων ανά τους αιώνες και για την πολιτισμική μας κληρονομία.

bottom of page