Η μάθηση είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που έχει μελετηθεί από διάφορους κλάδους της επιστήμης, όπως η ψυχολογία, η παιδαγωγική, η βιολογία κλπ. Έρευνες έχουν δείξει ότι όλοι οι άνθρωποι μαθαίνουν με διαφορετικό τρόπο, εστιάζουν σε διαφορετικού τύπου πληροφορίες και εμφανίζουν την τάση να αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους σε ερεθίσματα που δέχονται από τις πληροφορίες αυτές. Η κατανόηση του πώς μαθαίνεις καλύτερα, μπορεί να κάνει την εκπαίδευσή σου μια καλύτερη εμπειρία.
Βασικοί τρόποι μάθησης:
1.Οπτικός τύπος (μάθηση μέσω της όρασης)
Ο μαθητής που χρησιμοποιεί πιο πολύ τον οπτικό τύπο μάθησης μαθαίνει κυρίως μέσω της όρασης. Του αρέσει να απεικονίζει τα πράγματα, έχει ανεπτυγμένη φαντασία και μαθαίνει μέσα από εικόνες. Για τον οπτικό τύπο είναι χρήσιμο ένα οργανόγραμμα µε σύμβολα, που να παρουσιάζει με οπτικό τρόπο τη σχέση μεταξύ των εννοιών. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία χρησιμοποίησε γραπτή επανάληψη υλικού (αντιγραφή από βιβλίο κλπ.) και κάρτες για καλύτερη απομνημόνευση καθώς και κάρτες, χαρτονάκια και άλλα υπενθυμητικά.
2.Ακουστικός τύπος(μάθηση μέσω ακοής)
Ο μαθητής που χρησιμοποιεί πιο πολύ τον ακουστικό τύπο μάθησης μαθαίνει κυρίως μέσω της ακοής. Μαθαίνει πιο αποτελεσματικά μέσα από πληροφορίες που «ακούγονται ή οµιλούνται», όπως ομαδικές συζητήσεις, εισηγήσεις, ακούγοντας ραδιόφωνο, ενημερωτικές ομιλίες, διαβάζοντας διαδικτυακές συνομιλίες κ.λπ. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία μελέτα σε ήσυχο περιβάλλον και απόφυγε χώρους με διάλογο, μουσική και τηλεόραση. Κάνε επανάληψη του υλικού φωνακτά και καλύτερα να μη χάνεις τις παραδόσεις του μαθήματος.
3.Αναγνωστικός/λεκτικός τύπος(μάθηση μέσω ανάγνωσης)
Ο μαθητής μαθαίνει πιο αποτελεσματικά μέσα από λεκτικές πληροφορίες, ανάγνωση και συγγραφή πληροφοριών. Προτιμά τη διδασκαλία µε εποπτικά μέσα, π.χ. power point, αναζητά πληροφορίες από τα λεξικά, τις εγκυκλοπαίδειες, το Διαδίκτυο και αξιοποιεί γραπτές πηγές πληροφόρησης. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία χρησιμοποίησε φυλλάδια, βιβλία και σημειώσεις όταν διαβάζεις. Ξαναγράψτε το υλικό με δικά σου λόγια και γράψε τις σημειώσεις σου ξανά και ξανά.
4.Κιναισθητικός τύπος (μάθηση μέσω της πράξης και της κίνησης)
Ο μαθητής που χρησιμοποιεί πιο πολύ τον κιναισθητικό τύπο μάθησης μαθαίνει κυρίως μέσω της αφής, της κίνησης και της πράξης. Η διεργασία της γνώσης γίνεται μέσα από τις φυσικές αισθήσεις του σώματος. Αξιοποιεί πολλά παραδείγματα, προσομοιώσεις και πρακτική εξάσκηση. Ο τύπος αυτός απολαμβάνει τα αθλήματα ή άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με κίνηση και η πρακτική εμπειρία τού επιτρέπει να συμμετέχει ενεργά στην ανακάλυψη του κόσμου και έτσι μαθαίνει καλύτερα. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία χρησιμοποίησε όλες τις αισθήσεις σου κατά τη διάρκεια των διαλέξεων, το διάβασμα, και την κατανόηση του υλικού.
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τύπος μάθησης. Όλοι μαθαίνουμε με διαφορετικό τρόπο και η καλύτερη μέθοδος για να καταλάβετε το στιλ μάθησης σας είναι μέσω της παρατήρησης.
Comments