
1. Πότε θα θα ξεκινήσει η εφαρμογή των αλλαγών στο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων; Θα υπάρξει μείωση του αριθμού εισακτέων;
Τη πρώτη φάση των αλλαγών θα την “εγκαινιάσουν” , οι σημερινοί μαθητές της Γ Λυκείου, δηλαδή οι υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Όσον αφορά τον αριθμό εισακτέων, θεωρείται βέβαιο ότι οι νέες ρυθμίσεις θα αφήσουν χιλιάδες κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια, που σημαίνει ταυτόχρονη μείωση εισακτέων. Εκτιμήσεις θα μπορούν να γίνουν αφού εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το εύρος του ποσοστού του μέσου όρου και αφού τα ιδρύματα θέσουν την ΕΒΕ σε κάθε τμήμα ή σχολή.
2. Πότε θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων;
Μέχρι 15 Απριλίου θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα.
3. Ο αριθμός εισακτέων θα είναι ίδιος με πέρσι;
Σε σύνολο θα είναι περίπου ο ίδιος με πέρσι ο αριθμός αλλά η κατανομή του στα τμήματα διαφορετικός.
Το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου, από την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής να μην «πληγούν» τα τμήματα των περιφερειακών Πανεπιστημίων, κυρίως χαμηλής ζήτησης, μελετά αντισταθμιστικά μέτρα .
Σύμφωνα με πληροφορίες του esos Θα υπάρξει αύξηση αριθμού εισακτέων σε περιφερειακά τμήματα, κυρίως χαμηλής ζήτησης, με αντίστοιχη μείωση σε κεντρικά τμήματα.
“Γενναία” αύξηση θα κάνει το υπουργείο Παιδείας σε τμήματα που με βάσει τον αλγόριθμο που “έτρεξε” υπάρχει εκτίμηση ότι λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα μείνουν χωρίς φοιτητές.
4. Το Μηχανογραφικό θα περιλαμβάνει τα ίδια τμήματα με πέρσι;
Στα Σχέδια του υπουργείου Παιδείας είναι αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη , μέρος του οποίου θα αποτυπωθεί στο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα δηλώσουν φέτος οι υποψήφιοι. Αυτό σημαίνει ότι κάποια τμήματα ενδεχομένως να μην περιλαμβάνονται ως αυτόνομα τμήματα.
5. Οι συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα θα αλλάξουν;
Οχι, οι Συντελεστές Βαρύτητας (Δείτε εδώ) παραμένουν ως έχουν για φέτος.
6. Τι θα ισχύσει φέτος που θα είναι και η πρώτη φάση των αλλαγών;
Κατ΄αρχήν θα τεθεί ελάχιστη βάση εισαγωγής (σ.σ. θα εξηγήσουμε στην συνέχεια τη διαδικασία)
Ειδικά και μόνο για φέτος για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι ένα Μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ και οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν τα τμήματα που επιθυμούν να εισαχθούν, χωρίς αριθμητικό περιορισμό.
7. Τι είναι “Παράλληλο Μηχανογραφικό” για την εισαγωγή στα ΙΕΚ ;
Οι τελειόφοιτοι και οι υποψήφιοι, που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του εκάστοτε σχολικού έτους, δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για συγκεκριμένο αριθμό θέσεων των δημόσιων.