
Οι μαθησιακές δυσκολίες απασχολούν ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Την τελευταία εικοσαετία, το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών εστιάζεται συχνά στις δυσκολίες μάθησης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι Μαθησιακές Δυσκολίες δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο διαχρονικό, το οποίο χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες στην προσπάθειά τους να περιγράψουν διαφορετικούς ορισμούς που χρησιμοποιούνται όπως είναι οι όροι "Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες", “Δυσλεξία", "Ειδική Αναγνωστική Διαταραχή”, “Δυσαρυθμισία”, “Δυσγραφία”.
Κάθε παιδί, έφηβος, ή ενήλικος με μαθησιακές δυσκολίες είναι μοναδικός και παρουσιάζει διαφορετικό συνδυασμό και σοβαρότητα προβλημάτων. Είναι ένα άτομο με μία, ή περισσότερες σημαντικές ελλείψεις στις βασικές διαδικασίες μάθησης. Το άτομο που παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες έχει συνήθως κανονική νοημοσύνη μέσου όρου, ή πάνω από τον μέσο όρο. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στο δυναμικό του ατόμου με βάση το επίπεδο νοημοσύνης του (τι θα μπορούσε δυνητικά να πετύχει) και στο τι πραγματικά πετυχαίνει στη ζωή του.
Tips για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες:
Αξιοποίηση οργανωτών κειμένων πχ σχεδιαγράμματα ώστε να είναι σε θέση να αποκωδικοποιούν και να αποστηθίζουν πιο εύκολα τις βασικές πληροφορίες των θεωρητικών μαθημάτων.
Διαδραστικές μαθησιακές δραστηριότητες μέσω στου Η/Υ – κυκλοφορούν δωρεάν στο διαδίκτυο αρκετές εφαρμογές.
Χρωματίζοντας το κείμενο: Σε αυτή τη στρατηγική υπογραμμίζουν με μαρκαδόρους τις προτάσεις ή τις παραγράφους ώστε να τις απομνημονεύσουν πιο εύκολα.
Οι δυσλεκτικοί μαθητές ενώ μπορεί να είναι εξαιρετικοί στον προφορικό λόγο, δυσκολεύονται να εκφράσουν τις ιδέες τους στο γραπτό λόγο. Για αυτό καλύτερα να γίνεται μεγαλύτερη προσπάθεια βελτίωσης της έκφρασης.
Οι εργασίες στο σπίτι είναι καλό να χωρίζονται σε μικρά κομμάτια.
Να γίνονται συχνά ολιγόλεπτα διαλείμματα.
Η αυτοπεποίθηση και η επιμονή είναι πάντα σύμμαχοι!
Comments